Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Προϋπολογισμός: Μόλις 5 εκατ. ευρώ για τον πραγματικό αθλητισμό Σοκ στις αθλητικές ομοσπονδίες - Πρωτοφανής περικοπή του προϋπολογισμού της ΓΓΑ


Στην κατάργηση, ουσιαστικά, της χρηματοδότησης του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού προχωράει η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή. Σύμφωνα με τα νούμερα του προϋπολογισμού και αφαιρώντας τις ανελαστικές δαπάνες για στάδια, αθλητικά κέντρα και τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΓΓΑ και των ομοσπονδιών, για τον πραγματικό αθλητισμό (αγωνιστικές εκδηλώσεις και ανάπτυξη) θα περισσέψουν μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των ολυμπιακών και μη αθλημάτων. Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ μεταξύ των ανθρώπων του αθλητισμού και των παραγόντων των ομοσπονδιών οι οποίοι εκτιμούν ότι ο αθλητισμός στην Ελλάδα οδηγείται σε πτώχευση.
Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε προβλέπεται για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το ποσό των 66,6 εκατ. ευρώ έναντι 100 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για το 2012 και 143 εκατ. ευρώ για το 2011. Από τα 66,6 εκατ. ευρώ οι μεταβιβαστικές δαπάνες, δηλαδή τα χρήματα που δίνει ως επιχορήγηση η ΓΓΑ ανέρχονται, σύμφωνα με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, σε 47,8 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό προβλέπεται ότι στις ομοσπονδίες θα δοθούν 15-17 εκατ. ευρώ, αφού τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν σε αθλητικά κέντρα, στάδια, γήπεδα και γυμναστήρια που ανήκουν στη ΓΓΑ, μεταξύ των οποίων το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ.

Στον προϋπολογισμό του 2012 προβλέπονταν για τις ομοσπονδίες 38 εκατ. ευρώ ενώ πρόπερσι 42 εκατ. ευρώ. Στο ποσό όμως με το οποίο επιχορηγούνται οι ομοσπονδίες περιλαμβάνεται και η μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και γενικότερα οι ανελαστικές δαπάνες που ανέρχονται σε 11-12 εκατ. ευρώ. Μετά και την αφαίρεση αυτού του ποσού από τη συνολική επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών προκύπτει ότι για τον πραγματικό αθλητισμό (πρωταθλήματα, προετοιμασία αθλητών και ανάπτυξη) θα περισσέψει το ποσό των 5 εκατ. ευρώ!
Η ανακοίνωση του προϋπολογισμού της ΓΓΑ πάγωσε τους αθλητικούς παράγοντες οι οποίοι εξετάζουν τους τρόπους αντίδρασης τους. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει την ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που θα συνεδριάσει την Τρίτη (6/11).
Πηγη 'Βημα'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου