Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

 

Ο αθλητισμός είναι σύμμαχος των παιδιών!

Είναι αλήθεια πως κάποτε οι πλατείες, οι δρόμοι και οι αλάνες γέμιζαν με παιδικές φωνές, γέλια και παιχνίδια. Με το πέρασμα των χρόνων αυτή η γλυκιά καθημερινότητα χάθηκε με αποτέλεσμα τα παιδιά να μεγαλώνουν πιο περιορισμένα όπου οι οθόνες έχουν αντικαταστήσει ως επί το πλείστον το «ζωντανό» παιχνίδι.

Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: Ο αθλητισμός είναι σύμμαχος των παιδιών και προσφέρει πληθώρα από πλεονεκτήματα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αρκετές έρευνες έχουν καταδείξει την τεράστια σημασία του αθλητισμού στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι από την προσχολική κιόλας ηλικία το παιδί είναι έτοιμο να ξεκινήσει μία αθλητική δραστηριότητα. Πρωτίστως όμως οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους το είδος του αθλήματος που αρέσει στο παιδί και ταιριάζει στις δεξιότητές του. Άλλωστε είναι σημαντικό το παιδί να αντλεί ευχαρίστηση μέσα από τη δραστηριότητα και όχι να καταπιέζεται.

·        Τα οφέλη του αθλητισμού στα παιδιά:

  1. Η ενεργή συμμετοχή στο εκάστοτε άθλημα ενισχύει τη φυσική κατάσταση των παιδιών και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας όχι μόνο τώρα αλλά και στην ενήλικη ζωή τους.
  2. Αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους.
  3. Αναπτύσσονται και εξελίσσονται οι κινητικές τους δραστηριότητες.
  4. Ο αθλητισμός εκτός από την προάσπιση της υγείας των παιδιών, στοχεύει και στην εκπαίδευσή τους όσον αφορά τον τρόπο που συμπεριφέρονται στην κοινωνία. Συνεπώς τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και ταυτόχρονα μαθαίνουν να συνεργάζονται, να σέβονται και να πειθαρχούν.
  5. Καθώς ο αθλητισμός δεν έχει μόνο νίκες αλλά και ήττες, οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν να αποδέχονται και να διαχειρίζονται τις ήττες τους, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν κίνητρο για να εξελίσσονται. Συνάμα, μέσω του αθλητισμού τα παιδιά θέτουν στόχους και μαθαίνουν πως η επιτυχία απαιτεί προσπάθεια.
  6. Αποτελεί μέσο εκτόνωσης και διασκέδασης.
  7. Μέσα από τον αθλητισμό διδάσκεται η αξία της ευγενούς άμιλλας.
  8. Μέσω των αθλημάτων τα παιδιά μαθαίνουν πώς να προστατεύουν καλύτερα το σώμα τους. Αυτό μακροπρόθεσμα συμβάλλει στην αποφυγή επικίνδυνων και επιβλαβών συνηθειών (π.χ κάπνισμα, ναρκωτικές ουσίες).
  9. Τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται και να οργανώνουν τον χρόνο τους.

·        SOS!

Πολλές φορές η λανθασμένη επιλογή ενός αθλήματος ενδέχεται να οδηγήσει το παιδί σε απογοήτευση, χάνοντας έτσι τη χαρά του και την προσμονή του για αυτό. Έτσι είναι πιθανό το παιδί να αντιδράσει και να αρνείται να ασχοληθεί με τον αθλητισμό ειδικά αν το άθλημα που πρόκειται να ξεκινήσει δεν του άρεσε ποτέ.

Οι γονείς λοιπόν οφείλουν να αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών τους και όχι να τα αναγκάζουν να πραγματοποιούν τα όνειρα που είχαν εκείνοι μικροί.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα   Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

                                


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου