Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ...

Μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες ψηφίστηκε τελικά  Τετάρτη (16/1) από το ελληνικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο υπάρχει και το άρθρο για τα προνόμια των αθλητων               
     *Αθλητές που κατακτούν 1η έως 3η νίκη θέση σε χειμερινούς ή θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ή 1η έως 3η νίκη σε παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, νέων ανδρών-γυναικών ή που επιτυγχάνουν ή ισοφαρίζουν παγκόσμια ή πανευρωπαϊκή επίδοση ανδρών-γυναικών, εισάγονται σε οποιοδήποτε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της προτίμησής τους και εγγράφονται σε αυτό καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων που ορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
*Αθλητής-τρια που κατακτά 4η έως 8η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, σε παγκόσμιους αγώνες ανδρών-γυναικών, νέων ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων, σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών, 1η έως 3η σε παγκόσμια πρωταθλήματα παίδων-κορασίδων ή επιτυγχάνει ή ισοφαρίζει παγκόσμια ή πανευρωπαϊκή επίδοση νέων ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων, εισάγεται στα ΤΕΦΑΑ. 
*Για 4η έως 8η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, παρέχεται 30% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ
*Για 4η έως 8η νίκη σε παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών παρέχεται 30% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
*Για 1η έως 3η νίκη σε παγκόσμιους αγώνες παίδων-κορασίδων ή για την επίτευξη ή ισοφάριση παγκόσμιας επίδοσης παίδων-κορασίδων, παρέχεται 25% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
*Για 4η έως 8η νίκη σε παγκόσμια πρωταθλήματα νέων ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων, παρέχεται 30% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
*Για 4η έως 8η νίκη σε παγκόσμια πρωταθλήματα παίδων-κορασίδων, παρέχεται προσαύξηση 35% για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και 15% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
*Για 4η έως 8η θέση σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών παρέχεται 30% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
* Για 1η έως 3η νίκη σε παγκόσμιους αγώνες παίδων-κορασίδων ή για την επίτευξη ή ισοφάριση παγκόσμιας επίδοσης παίδων-κορασίδων, παρέχεται προσαύξηση 40% για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και 20% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
*Για 4η έως 8η νίκη σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα νέων ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων, παρέχεται 30% προσαύξηση για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και 20% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
* Για 4η έως 8η νίκη σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα παίδων-κορασίδων, παρέχεται προσαύξηση 30% για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και 15% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
*Για 1η έως 3η νίκη σε Μεσογειακούς Αγώνες, παρέχεται προσαύξηση 30% για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και 15% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
*Για 1η έως 3η νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας παρέχεται 30% προσαύξηση για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και 15% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
*Για 1η νίκη σε πανελλήνιους αγώνες παρέχεται προσαύξηση 20% για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και 10% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
*Για 2η νίκη σε πανελλήνιους αγώνες παρέχεται προσαύξηση 20% για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και 8% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
*Για 3η νίκη σε πανελλήνιους αγώνες παρέχεται προσαύξηση 20% για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και 7% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
*Για 1η έως 3η νίκη σε πανελλήνιους μαθητικούς-σχολικούς αγώνες παρέχεται προσαύξηση 20% για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ και για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ 10% για την 1η νίκη, 8% και 7% αντίστοιχα.
Από εκεί και πέρα, στα σημαντικότερα σημεία του άρθρου αναφέρεται ότι η κάθε σχολή μπορεί να πάρει έως και 3%του συνόλου των εισακτέων, από 1% που ήταν μέχρι τώρα, ενώ το όριο εισαγωγής ανέρχεται στο 90% του τελευταίου εισακτέου, αρκεί βέβαια να υπάρχει κάποια σημαντική διάκριση, ώστε να το χρησιμοποιήσει. Επίσης, η πρώτη θέση σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα προσφέρει 10%, η δεύτερη θέση 8% και η τρίτη θέση 7%, ωστόσο η πιο σημαντική απόφαση είναι εκείνη που τονίζει ότι ο νόμος θα ισχύει από το 2008 και έπειτα.
Όπερ σημαίνει ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες που σημείωσαν επιτυχίες τα τελευταία χρόνια πριμοδοτούνται και έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το πριμ όπως εκείνοι επιθυμούν. Με λίγα λόγια, επιτέλους και μετά από πολύ καιρό δίνονται κάποια κίνητρα στους αθλητές και τις αθλήτριες, προκειμένου να συνδυάσουν τις σπουδές τους με τον πρωταθλητισμό.
  Με το χειρότερο τρόπο επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για το «πετσόκομμα» των κρατικών επιχορηγήσεων προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες.
  Το ποσό που θα δοθεί μέσα στο 2013 από τη Γ.Γ.Α. στις Ομοσπονδίες θα είναι συνολικά μόλις 13,3 εκατομμύρια ευρώ.
Σε σύγκριση με τους (ήδη, αισθητά μειωμένους) προϋπολογισμούς του 2012, οι φετινοί προϋπολογισμοί θα περικοπούν κατά 60% για τις κορυφαίες Ομοσπονδίες, που καλλιεργούν τα αθλήματα «Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας»
 Εφιαλτικά θα είναι τα πράγματα και για τις μικρότερες σε αξιολόγηση Ομοσπονδίες, που αναμένεται να υποστούν μειώσεις της τάξης του 80% συγκριτικά με πέρσι. Η υλοποίηση αυτού του καταστροφικού σχεδίου οδηγεί σε πλήρη απαξίωση τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπως ακριβώς είχε διαφανεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και τον Νοέμβριο
Απ' όλα τα παραπάνω γίνεται πλέον απόλυτα κατανοητό, ότι η Πολιτεία, αδυνατεί να καταλάβει ότι τα πολλαπλά οφέλη της ενασχόλησης των παιδιών με τον αθλητισμό είναι απείρως σημαντικότερα από την περικοπή του 0.2 του προϋπολογισμού και οδηγεί συνειδητά την νεολαία μας στην καταστροφή, λόγω έλειψης διεξόδων. Κρίμα γιατί μόλις πριν από 8 χρόνια, όλοι μιλούσαν για την άνοιξη του Ελληνικού αθλητισμού και τις τεράστιες ευκαιρίες που έφερναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας.
 Δεν σκυβουμε το κεφαλι ρε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου